pátek 21. prosince 2012

Seriály

Tak jsem po dlouhé době rozkoukala nový seriál. Byl ze současnosti, hodně jsme v něm nacházela ze sebe i lidí okolo mne. Dnešní třicátnická generace opravdu řeší velmi podobné problémy, ať se jedná o lásku , děti nebo práci.


Nový seriál neměl takovou sledovanost, jak se předpokládalo a prostě a jednoduše byl přesunut do pozdně večerních hodin, což mu rozhodně nepomohlo. Málokterý současný třicátník z "cílové skupiny" má v týdnu v jedenáct večer tolik energie, aby mohl sledovat a neusnout při tom, už jen proto, že doma má s největší pravděpodobností malé děti. Je zcela logické, že seriál získával stále nižší a nižší sledovanost až končil skoro před půlnocí.

Opravdu by mne zajímalo, jestli lidé točící se kolem české televize a jejího internetového vysílání si zjišťují, kolik lidí sleduje archiv a zda to o něčem nevypovídá, ale tohle je vlastně jedna část problému, v celém kontextu dost nepatrná.

Za největší problém považuji celý scénář jako takový. Seriál po první sérii skončil a další dotáčení se neplánuje, právě díky nízké sledovanosti. Ovšem příběh v poslední dílu ani nevyvrcholil, ani nás nečekala žádná katarze, prostě nic. Řekla bych, že celý děj se vlastně ještě více zamotal, jakoby se automaticky při psaní předpokládalo, že seriál bude nekonečným a bude se stále dokola nastavovat. Opravdu mne to velmi mrzí. Postavy byly rozehrány velmi dobře, očekával se od nich nějaký postup a nějaké směřování, které nejenže nebylo završeno, dokonce vzbudilo v člověku mnoho otazníků.

Nevěřím tomu, že tohle byla chyba scénáristy, spíš jsem přesvědčena o tom, že dobře píšících lidí je v současnosti jako hub po dešti. Problém vidím v úplně něčem jiném. Bude se na takový seriál vzpomínat tak, jako se do dneška s nostalgií vzpomíná na My všichni školou povinní, dokonce i na Ženu za pultem?  Tehdejší seriály i přes svoji komunistickou propagandu měly jasný děj, směřování a nastal logický závěr. Dokonce ani tyto seriály nebyly nekonečné. Obvykle jim těch 15 dílů bohatě stačilo. Proto na ně lidé dodnes vzpomínají. Pochybuji, že na dnešní 15 dílné seriály bude za 20 až 30 let někdo s takovou nostalgií vzpomínat. Možná by stačilo jen neočekávat nesmrtelnost, ale nadchnout diváka jasnou a logickou pointou celého příběhu. Protože to je to, co dnešním seriálům naprosto chybí....



Žádné komentáře:

Okomentovat